Европейската комисия е предложила промени в планираното ембарго за руски петрол.

...
Европейската комисия е предложила промени в планираното ембарго за руски петрол.
Коментари Харесай

ЕК предлага отстъпки от петролното ембарго за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България

Европейската комисия е предложила промени в планираното ембарго за съветски нефт. Така комисията иска да убеди някои от държавите, които към момента не са съгласни с тази мярка, да я поддържат, оповестяват източници на " Ройтерс ".

Новият вариант включва удължение на интервала за влизане в действие на петролното ембарго за Унгария, Словакия и Чехия. Според измененията Унгария и Словакия ще могат да купуват съветски нефт до края на 2024 година, а Чехия - до юни същата година.

България също е поискала пролонгация, само че такава не е била дадена, тъй като " няма реално основание за това ". Останалите три страни, на които е предоставена повече независимост за вноса на съветски газ, " имат справедлив проблем ", показва един от източниците.

Според " Ройтерс " удължените периоди са изчислени по отношение на евентуалните периоди за строителство за модернизиране на тръбопроводите в страните. Според източника на агенцията на Унгария и Словакия се падат единствено 6% от вноса на нефт в Европейски Съюз от Русия и изключенията няма да трансформират въздействието на възбраната върху съветската стопанска система.

Според чешкия министър председател Петр Фиала предлагането на Европейска комисия е стъпка в вярната посока.

Удължаването на интервала за въвеждане на възбраната за транспорт на руски петрол има за цел да отговори на опасенията, изразени от Гърция, Малта и Кипър по отношение на въздействието на мярката върху техните корабни компании, показват от " Ройтерс ".

Изпълнителната власт на Европейски Съюз предложи петролното ембарго в сряда като част от по-широк пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия. Това е шестият подобен пакет, откакто Москва стартира военната инвазия в Украйна на 24 февруари. 

Според първичното предложение множеството страни от Европейски Съюз ще би трябвало да спрат да купуват съветски недопечен нефт шест месеца след приемането на ограниченията и да спрат вноса на рафинирани петролни артикули от Русия до края на годината. 

Висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели в петък, че ще свика изключително съвещание на министрите на външните работи следващата седмица, в случай че не бъде реализирано съглашение през уикенда.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан сподели по-рано в петък, че Унгария ще се нуждае от пет години и големи вложения в своите рафинерии и тръбопроводи, с цел да трансформира сегашната си система, която получава към 65% от петрола си от Русия.

 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР